Trading charts

Bliv klogere på CFD’er og ETF’er

Er du velbevandret i investeringsverdenen, har du højst sandsynligt helt styr på CFD’er og ETF’er. Har du aldrig investeret, men gerne vil i gang med det, så kan du i dette indlæg læse en kort forklaring af de to begreber. 

Hvad er CFD-handel? 

CFD er en forkortelse for Contract For Difference og er et investeringsværktøj, som man især bruger i daytrading. CFD’er giver dig mulighed for at købe og sælge uden at eje det underliggende aktiv. 

Det vil sige, at du ikke behøver at købe en aktie i en virksomhed, men i stedet kan købe en CFD for virksomheden. Du indgår altså her en kontrakt med den handelsplatform, som udsteder CFD’en om at følge markedsprisen i den periode, aftalen er gældende. 

Derudover betyder aftalen også, at du tjener penge på den difference, der er på markedsprisens position fra kontraktens indgåelse til udløb. 

At shorte og at geare 

Ved en CFD-handel kan du shorte aktier. At shorte betyder, at du handler med en forventning om, at aktivet falder i værdi. Du kan dermed stadig tjene penge, selvom aktiemarkedet er faldende, men du kan selvfølgelig også tabe penge – det kan gå begge veje. 

Derudover kan en CFD-handel være gearet. Det vil sige, at du kun skal betale en procentdel af det fulde investerede beløb. Du kan sammenligne det med et hus- eller bilkøb, hvor du lægger en sum selv og låner resten af beløbet i banken. 

Hvad er ETF-investering? 

ETF’er er ikke så velkendte i Danmark, men meget udbredte i udlandet. ETF står for Exchange Traded Fund, og på dansk kaldes det en børshandlet fond. Fondene følger et bestemt aktieindeks eller marked. 

De fungerer således, at flere investorer samler deres penge i en fælles pulje, og man kan sammenligne det med en pose fuld af en masse aktier, der på børsen kan købes eller sælges gennem en enkelt handel. 

ETF’er handles på lige fod med aktier, da de er børsnoterede, og køber du en, køber du således en lille bid af alle fondens aktier. Det er altså kun et samlet produkt, du køber, men du får en andel i mange forskellige aktier, og opnår på den måde en stor spredning. 

Med de gældende skatteregler, giver det dog ikke mening som dansker at begynde med ETF-investering. Ønsker man alligevel at investere, skal det være for at komme ind på markeder, der ellers er svært tilgængelige.  

Passive og aktive ETF’er 

ETF’er kan både være passive og aktive. De er typisk passivt forvaltede, hvilket betyder, at der ikke sidder et menneske og udvælger købs- og salgstidspunktet for aktierne. ETF’en følger i stedet et udvalgt indeks, og målet for den passive er at ramme det samme afkast som indekset. 

Er ETF’en aktiv, bliver fondens indhold forvaltet og ændret af et menneske bag skærmen. Fordi der er ansat en person, som skal have løn for udvælgelsesarbejdet, har de aktive ETF’er typisk højere omkostninger end de passive. Målet for den aktive er at overgå markedet. 

Hvad enten det gælder CFD’er eller ETF’er, skal du altid huske at sætte dig grundigt ind i risiciene ved at handle, og at du aldrig må investerer mere, end du har råd til at tabe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Stock market charts on mobile phone Previous post Daytrading – hvad er det og hvordan kommer du i gang? 
Stock market chart Next post Hvordan finder man gode aktier at handle?